Facebook Twitter RSS Email

Televisie programma Gewoon? Hoezo gewoon?

Episode 1. Interviews on the Street
Hakim vraagt mensen op straat naar wat zij ervaren als 'typisch Hollands'.

Episode 2. Grocery Shopping
In een supermarkt wordt gekeken wat winkelaars in hun winkelwagen hebben. Wat zijn eigenlijk Nederlandse boodschappen? Pindakaas, bloemkool, drop, vanillevla, enzovoort.

Episode 3. Eating Herring
Een haring moet je naar binnen laten glijden. Hoe? Dat zie je in deze aflevering. Hakim bezoekt met de deelnemers een viskraam. Daar leren ze alles over het typisch Nederlandse haring happen.

Episode 4. Retirement Home
Oud worden in Nederland betekent vaak dat je terecht komt in een verzorgingshuis. Hakim gaat op bezoek bij zo’n verzorgingshuis en praat daar met bewoners.

Episode 5. Dutch Food
Bloemkool met een papje; echt Hollandse kost. Aan tafel bij een Nederlands huisgezin maken Hakim en zijn gasten kennis met Hollandse eetgewoonten, zoals het prakken van eten. En, wat doen we eigenlijk wanneer iedereen klaar is met eten?

Episode 6. Cycling
In Nederland leert iedereen op jonge leeftijd fietsen. Veel mensen die niet hier zijn geboren hebben niet leren fietsen. Daarom zijn er fietslessen voor volwassenen.

Episode 7. Pets
Veel Nederlanders hebben dieren in huis wonen. Katten mogen gewoon op de bank en soms zelfs in bed. Mensen vertroetelen hun huisdieren alsof het kinderen zijn. Hakim gaat langs bij een gezin met twee grote honden en praat met ze over hun huisdieren.

Episode 8. Snacks
Frietjes, mmmmm. De een eet het met fritesaus, de ander met curry. En er zijn nog veel meer sauzen waar je uit kunt kiezen. En behalve patat zijn er nog veel meer snacks bij de snackbar te krijgen. Hakim gaat proeven.

Episode 9. Thriftiness
Kaasschaaf, dunschiller, flessenlikker. In Nederland wordt ook het brood in dunne sneetjes verkocht. En wat doe je er op? Dunne plakjes kaas ... Nederlanders zijn zuinig. Dat ziet Hakim ook terug in de supermarkt.

Episode 10. Volkstuintjes
Tuinen worden in Nederland meestal goed onderhouden. Maar wat als je op een flat woont en geen tuintje hebt? Volkstuintjes zijn het antwoord. Om zelf groenten en fruit te verbouwen, of om een eigen rustig plekje te hebben.

Episode 11. Going Visiting
Hakim gaat bij twee gezinnen uit verschillende culturen op bezoek. De Nederlandse koekjestrommel en de goed gevulde schalen vol met lekkernijen, worden naast elkaar gezet.

Episode 12. Greetings Cards
In Nederland is het de gewoonte mensen bij bijzondere gebeurtenissen een kaartje te sturen: verjaardag, diploma, geboorte. En ook bij feesten zoals kerst en nieuwjaar worden er veel wenskaarten verstuurd.

Episode 13. Agenda & Planning
Je kunt niet altijd onverwachts bij iemand langs gaan. Wanneer mensen in Nederland afspraken maken, komt er al snel de agenda aan te pas. En op tijd komen is heel belangrijk. We zien Hakim in verschillende situaties waarbij tijd, planning en agenda een belangrijke rol spelen.

Episode 14. Ice Skating
Zodra het een beetje koud wordt, hopen veel Nederlanders al op een strenge winter. Want dan kan er weer geschaatst worden. Samen met enkele deelnemers krijgt Hakim zijn eerste schaatslessen.

Episode 15. Birthday
Hoe wordt in Nederland een verjaardag gevierd? Wat zijn daarbij de gewoontes? Taart met kaarsjes, cadeautjes worden meteen uitgepakt, en … de verjaardagskalender hangt natuurlijk op het toilet.

Episode 16. Parental Participation
Een basisschool zonder hulp en inzet van de ouders? In Nederland is dat zeldzaam. Hakim gaat naar een basisschool waar hij kennis maakt met voorleesouders, pleinwachten, en overblijfmoeders.

Episode 17. Saint Nicholas
Hakim op bezoek bij één van de vele hulp Sinterklazen die in Nederland rond 5 december actief zijn.